Råvaror till borstar och penslar

Ståltråd användes huvudsakligen för ytbehandling av metall. Flätad ståltråd är speciellt hårt. Korrugerad ståltråd å andra sidan mjukt och flexibelt.

Ståltråd

  1. V2A-Tråd: V2A-tråd använder man på rostfria ytor.
  2. Mässingtråd: Mässingstråd är mjukt och lämpar sig för ömtåliga ytor och för mässingsytor.
  3. Bronstråd: Bronstråd användes på ömtåliga ytor. Bronstråd är som mässing mjukt, men färgar inte av på de behandlade ytorna.

Trämaterial för borstar

Traditionellt tillverkas borstar- och kvastkroppar av trä. I första hand tar man rödbok, mer sällsynt är vitbok, björk, ek och lönn. För finare borstar användes ädlare träslag som päronträd, körsbärsträd eller teak, valnötsträ.

Syntetisk borstmaterial (urval)

Polyamidplast

Polyamidplast (PA = nylon) är av hög kvalitet, har hög styrka, seghet och slitstyrka. Allt efter kvalitet har polyamidplast en högst varaktig arbetstemperatur mellan 85° C och upp till120°C. Tynex är en polyamidplast av extra hög kvalitet. Polyamidplast tillverkas i många europeiska länder och U.S.A.

Polypropylen

Polypropylen (PPN) är fiber av god kvalitet. Det är segt men ändå styvt. Polypropylen förekommer i olika material sammansättningar, som ger olika egenskaper, bl.a. som fullgod ersättning av risrot.
Normalt sett är det inte kokbart och reser sig ej så lätt. Polypropylen har en
högst varaktig arbetstemperatur mellan 60° C och 85°C.

Vinylkloridplast (PVC = plastfiber) har stor hårdhetsintervall genom användning av mjukningsmedel och är kemikaliebeständigt. Framför allt användes PVC till gatukvastar; temperaturbeständigt upp till 60°C.

BorstbindarAkademin 2016:1 © Rainer Herpin